Good Sleep - Sleep meditation

Kello soi aamulla 5:30, aamuvuoroon olisi jouduttava. En ole nukkunut silmäystäkään. Menin nukkumaan puoli yhdentoista maissa. Asetuin rennosti, kokeilin ’lampaiden laskua’, vaihdoin asentoa, kuuntelin unirentoutusta, join vettä, vaihdoin asentoa...

Oon kuunnellut monia uniin liittyviä äänikirjoja Storytelistä. Suurimmaksi osaksi ennen nukkumaanmenoa, jotta nukahtaisin paremmin. Oon pyrkinyt jättämään kännykän näytön katselun mahdollisimman vähälle ennen nukkumaanmenoa. Oon mennyt sänkyyn vaihtelevin ajoin, Suurin piirtein silloin kun alkaa väsyttää, en liian aikaisin, jotta pyöriminen jäisi pois ja nukahtamisaika nopeutuisi. Kuitenkin, mulla on ollut nukahtamisvaikeuksia ja unettomuutta nyt jo melkein vuoden ajan.

Olen todellakin oppinut arvostamaan hyviä yöunia tän vuoden aikana aivan uudella tavalla. Ennen kun teki yövuoroja ja aikaisia aamuvuoroja, niin ei ollut väliä missä välissä sitä nukkui, päivällä vai yöllä. Milloin vain sain sen tarvittavan 6 tuntia unta helposti. Nyt en välttämättä saa silmäystäkään unta koko yönä, tai heräilen tunnin välein ilman syytä ja uni on todella kevyttä.

Oon kokeillut lyhyitä unimeditaatiota nukahtamiseen. 5-15 minuutin meditaation kuunteleminen, ja harjoittaminen on onneksi auttanut useina iltoina. Hengityksen rauhoittaminen ja ajatusten nollaus saa päivän stressin ja sen unettomuuden tuoman stressin hetkellisesti häviämään, jotta ehtisi rauhassa nukahtamaan. Toivon aina nukahtavani meditaation aikana, tai ainakin hyvin pian sen päätteeksi. Toisinaan meditaatioharjoituskaan ei auta, ja nukahtaminen menee pitkälle aamuyön tunneille, jos nukahdan ollenkaan. Joinain aamuina joudun nousemaan täysin unettoman yön jälkeen, erittäin väsyneenä.

En halunnut pitkään aikaan käyttää tai turvautua melatoniiniin tai unilääkkeisiin, mutta kesällä kokeilin ensimmäisen kerran melatoniinia. Sekään ei auttanut. Heräilin silti yöllä tunnin tai parin tunnin välein. En päässyt syvään uneen. Parhaat unet tämän unettoman jakson aikana olen tavoittanut, kun olen nukahtanut meditaation aikana ja päässyt syvään uneen unisyklissä. Olen pyrkinyt korjaamaan unettomuuttani luonnollisin keinoin, ilman niin sanottuja lisiä. Ostin aktiivisuusrannekeen viime talvena, jotta saisin mitattua lepoaikaa ja palautumistani, sekä unen määrää ja laatua. Olen sitten vertaillut mittaustuloksia väsymyksen tunteeseeni.

Mitähän muita luonnollisia keinoja on unen parantamiseen? En haluaisi edelleenkään turvautua melatoniiniin tai muihin lisiin unen saamiseksi, vaan luonnolliseen unirytmin korjaukseen. Ennen olin sitä mieltä, että jos vuorokauden valvoo, niin kyllä seuraavana jo nukuttaa. Tämän vuoden aikana sekin sanoma on kumottu.

---

#sleepless #sleepmeditation #wellness

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Ida@bga.se
,

Hi! Hope everything's okay with you 😊 I would like to get in touch with you regarding a collaboration.

If it sounds interesting, email to ida@bga.se and I’ll tell you more.

Take care! / Ida, BGA

  • Instagram
  • Nouw
  • Youtube